Srbija pred ekološkom katastrofom !!!

IMG_2765

Ovo nije jedan od “bombastičnih” naslova, ovo je realnost!

Do sada smo o zagađenju vazduha mogli da čujemo da se dešava tamo negde u dalekim zemljama, poput Kine, Indije, Pakistana, itd. Ali situacija se menja, štaviše evo upravo – svedoci smo zagađenja vazduha u Beogradu, Kragujevcu, Pančevu i Valjevu – gde aktivisti nose gasmaske – ali ne samo radi poruke, već zato što im stvarno treba.

Ovo je samo početak, katastrofa tek sledi.

Da, da, dobro ste čuli. Dragi predsednik obećava investitore, fabrike, ulaganja, neka silna radna mesta, itd. Da li je neko pomislio, šta je ono loše što dolazi sa tim?

– Kinezi otvaraju fabrike po Srbiji. Možda nas baš vole?

Istina je sledeća:

Prvo – Od 2013. godine zbog zagađenja Kina je morala da smanji potrošnju uglja za 50%, čak su pozatvarali najveće zagađivače dok ne pređu na ekološka rešenja, ili se jednostavno izgube iz zemlje. Jedan kineski umetnik je usisivačem usisavao vazduh u Pekingu u toku najvećeg zagađenja i od čestica koje je usisao napravio je ciglu! Šta mislite šta se dešava u plućima? Tako da Kinezi sada traže ili ekološka rešenja za svoju industriju ili se sele iz zemlje u neko područje koje je čisto, korumpirano, jeftino i pozicionirano bliže Evropi…. A da, Srbija.

Drugo – Na stranu što su srpsku zemlju dobili skoro džabe, subvencije i olakšice koje nijedan srpski poljoprivrednik nema, Kinezi dovode tešku industriju, a Srbija je premala da izdrži taj nivo zagađenja.

Treće – U svakoj normalnoj zemlji postoje regulacije za zaštitu životne sredine i predostrožne mere za visoke nivoe zagađenosti, samo nas boli uvo!

A kada sve to zaživi i počne da radi, predsednik sa novcem tih investitora biće daleko u nekom političkom azilu negde na čistom vazduhu, dok će se narod ovde podaviti!

blackandwhite1

Tenis poznati proizvođač mesa – otvara mesnu industriju u Srbiji?

Prvo činjenice i obećanja: Tenis kao pre svega prijatelj našeg predsednika i čovek poznat po genocidu nad svinjama, otvara zaokruženu proizvodnju mesa u Srbiji nadomak Zrenjanina. Za početak ima u planu da napravi 2 farme, a u budućnosti do 20 farmi u Srbiji. U početku godišnja proizvodnja bi bila 700.000 prasića godišnje, a u planu je 3.000.000 prasića godišnje. A da, zahtevaju i 10.000 hektara SRPSKE obradive zemlje.

Realnost i ekološka katastrofa: Farme životinja u svetu prouzrokuju iste količine štetnih gasova kao i sam saobraćaj. Štetni gasovi nalaze se u izmetu tih životinja i svuda nadomak farmi je vazduh jako zagađen i pun teških metala. Njihova procena o milionskoj proizvodnji prasića godišnje, da stavimo na stranu ljudsku i humanu stranu da je to čist genocid, je prava ekološka katastrofa i odraziće se fatalno na zagađenje vazduha i podzemnih voda u našoj okolini. A da ne pričamo o količini srpskih prirodnih resursa koje dajemo na izvolte a koji se troše u ogromnim količinama na farmama životinja – kao što su voda, hrana i zemljište. Tenis je isto poznat po brojnim malverzacijama i po jako lošim uslovima za rad, te je izgubio više puta na sudu za razne optužbe zaposlenih, kao i za utaju poreza. Taman nam takav treba u Srbiji. Srbi u Srbiji služe kao jeftina radna snaga, to su ta radna mesta koje obećavaju. U prevodu dovodimo strance da nas gaze, unište prirodu i služe se prirodnim resursima naše zemlje. Nisam spomenula da i on dobija subvencije, poreske olakšice i srpsku zemlju skoro džabe? A da,  i investicija cela je smanjena za 3 puta.

Da ne pričam o drugim fabrikama takođe teške industrije, od kojih se izdvajaju Simens i Baden Virtemberg i to sa pozicijom baš u Pančevu, nadomak Beograda.

Ovakvo nizanje fabrika i cela industralizacija bez ikakvog plana o zaštiti životne sredine će nas uništiti. Već sada se zimi oseća nepodnošljivo zagađenje vazduha, zbog toga što se pola Srbije greje na drva. Umesto da se bavimo letečim automobila, robotima i tehnološkim unapređenjima, kako bi bilo kada bi to zagađenje smanjili priključenjem domaćinstava na centralni toplovod, ili još bolje kada bi se okrenuli obnovljivim izvorima energije. Da li znate da kada bi se solarne ploče stavile duž cele Sahare, te ploče bi pravile dovoljno struje za celu planetu? Postavlja se pitanje zašto se tako nešto ne realizuje na nivou celog sveta?

najbolja-edit2[1]

Ali dok Evropa već zabranjuje korišćenje dizel motora, Srbi već trljaju dlanove – dovešće dobar auto iz Nemačke za smešne pare, ne shvatajući u svom pilećem mozgu da je švabe spasio, a svojoj zemlji doneo muku. Pa zabranjuju ih zbog zagađenja, Srbine – čemu se ti nadaš? Dobrom autu ili čistom vazduhu za tvoje dete?

Dok Evropa reciklira već zadnjih 20 godina unazad, mi smo kontejnere postavili pre 3 godine! I? Jel neko edukovao narod? Sproveo sistem? Pričao o tome na televiziji? Čini mi se da nije, vidim svi i dalje bacaju u kontejner, onaj sivi.

Dok Evropa rešava probleme zagađenja, reguliše proizvodnju, prelazi na prirodne izvore energije, mi tek cvetamo na polju teške industrije, i još se time hvalimo! Da li možemo da preskočimo taj proces? Da se odmah opametimo i naučimo nešto na tuđim greškama.

Nažalost, biće kasno kada shvatimo realnu razmeru tog zagađenja, jer tada će biti nemoguće vratiti se u rikverc. A tada će pristalice današnje vlasti shvatiti da novac ne vredi više, ne može ni da se jede ni da se udiše.

 

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s