Blog

Srbija pred ekološkom katastrofom !!!

IMG_2765

Ovo nije jedan od “bombastičnih” naslova, ovo je realnost!

Do sada smo o zagađenju vazduha mogli da čujemo da se dešava tamo negde u dalekim zemljama, poput Kine, Indije, Pakistana, itd. Ali situacija se menja, štaviše evo upravo – svedoci smo zagađenja vazduha u Beogradu, Kragujevcu, Pančevu i Valjevu – gde aktivisti nose gasmaske – ali ne samo radi poruke, već zato što im stvarno treba.

Ovo je samo početak, katastrofa tek sledi.

Da, da, dobro ste čuli. Dragi predsednik obećava investitore, fabrike, ulaganja, neka silna radna mesta, itd. Da li je neko pomislio, šta je ono loše što dolazi sa tim?

– Kinezi otvaraju fabrike po Srbiji. Možda nas baš vole?

Istina je sledeća:

Prvo – Od 2013. godine zbog zagađenja Kina je morala da smanji potrošnju uglja za 50%, čak su pozatvarali najveće zagađivače dok ne pređu na ekološka rešenja, ili se jednostavno izgube iz zemlje. Jedan kineski umetnik je usisivačem usisavao vazduh u Pekingu u toku najvećeg zagađenja i od čestica koje je usisao napravio je ciglu! Šta mislite šta se dešava u plućima? Tako da Kinezi sada traže ili ekološka rešenja za svoju industriju ili se sele iz zemlje u neko područje koje je čisto, korumpirano, jeftino i pozicionirano bliže Evropi…. A da, Srbija.

Drugo – Na stranu što su srpsku zemlju dobili skoro džabe, subvencije i olakšice koje nijedan srpski poljoprivrednik nema, Kinezi dovode tešku industriju, a Srbija je premala da izdrži taj nivo zagađenja.

Treće – U svakoj normalnoj zemlji postoje regulacije za zaštitu životne sredine i predostrožne mere za visoke nivoe zagađenosti, samo nas boli uvo!

A kada sve to zaživi i počne da radi, predsednik sa novcem tih investitora biće daleko u nekom političkom azilu negde na čistom vazduhu, dok će se narod ovde podaviti!

blackandwhite1

Tenis poznati proizvođač mesa – otvara mesnu industriju u Srbiji?

Prvo činjenice i obećanja: Tenis kao pre svega prijatelj našeg predsednika i čovek poznat po genocidu nad svinjama, otvara zaokruženu proizvodnju mesa u Srbiji nadomak Zrenjanina. Za početak ima u planu da napravi 2 farme, a u budućnosti do 20 farmi u Srbiji. U početku godišnja proizvodnja bi bila 700.000 prasića godišnje, a u planu je 3.000.000 prasića godišnje. A da, zahtevaju i 10.000 hektara SRPSKE obradive zemlje.

Realnost i ekološka katastrofa: Farme životinja u svetu prouzrokuju iste količine štetnih gasova kao i sam saobraćaj. Štetni gasovi nalaze se u izmetu tih životinja i svuda nadomak farmi je vazduh jako zagađen i pun teških metala. Njihova procena o milionskoj proizvodnji prasića godišnje, da stavimo na stranu ljudsku i humanu stranu da je to čist genocid, je prava ekološka katastrofa i odraziće se fatalno na zagađenje vazduha i podzemnih voda u našoj okolini. A da ne pričamo o količini srpskih prirodnih resursa koje dajemo na izvolte a koji se troše u ogromnim količinama na farmama životinja – kao što su voda, hrana i zemljište. Tenis je isto poznat po brojnim malverzacijama i po jako lošim uslovima za rad, te je izgubio više puta na sudu za razne optužbe zaposlenih, kao i za utaju poreza. Taman nam takav treba u Srbiji. Srbi u Srbiji služe kao jeftina radna snaga, to su ta radna mesta koje obećavaju. U prevodu dovodimo strance da nas gaze, unište prirodu i služe se prirodnim resursima naše zemlje. Nisam spomenula da i on dobija subvencije, poreske olakšice i srpsku zemlju skoro džabe? A da,  i investicija cela je smanjena za 3 puta.

Da ne pričam o drugim fabrikama takođe teške industrije, od kojih se izdvajaju Simens i Baden Virtemberg i to sa pozicijom baš u Pančevu, nadomak Beograda.

Ovakvo nizanje fabrika i cela industralizacija bez ikakvog plana o zaštiti životne sredine će nas uništiti. Već sada se zimi oseća nepodnošljivo zagađenje vazduha, zbog toga što se pola Srbije greje na drva. Umesto da se bavimo letečim automobila, robotima i tehnološkim unapređenjima, kako bi bilo kada bi to zagađenje smanjili priključenjem domaćinstava na centralni toplovod, ili još bolje kada bi se okrenuli obnovljivim izvorima energije. Da li znate da kada bi se solarne ploče stavile duž cele Sahare, te ploče bi pravile dovoljno struje za celu planetu? Postavlja se pitanje zašto se tako nešto ne realizuje na nivou celog sveta?

najbolja-edit2[1]

Ali dok Evropa već zabranjuje korišćenje dizel motora, Srbi već trljaju dlanove – dovešće dobar auto iz Nemačke za smešne pare, ne shvatajući u svom pilećem mozgu da je švabe spasio, a svojoj zemlji doneo muku. Pa zabranjuju ih zbog zagađenja, Srbine – čemu se ti nadaš? Dobrom autu ili čistom vazduhu za tvoje dete?

Dok Evropa reciklira već zadnjih 20 godina unazad, mi smo kontejnere postavili pre 3 godine! I? Jel neko edukovao narod? Sproveo sistem? Pričao o tome na televiziji? Čini mi se da nije, vidim svi i dalje bacaju u kontejner, onaj sivi.

Dok Evropa rešava probleme zagađenja, reguliše proizvodnju, prelazi na prirodne izvore energije, mi tek cvetamo na polju teške industrije, i još se time hvalimo! Da li možemo da preskočimo taj proces? Da se odmah opametimo i naučimo nešto na tuđim greškama.

Nažalost, biće kasno kada shvatimo realnu razmeru tog zagađenja, jer tada će biti nemoguće vratiti se u rikverc. A tada će pristalice današnje vlasti shvatiti da novac ne vredi više, ne može ni da se jede ni da se udiše.

 

Advertisement

Artist Recycles Old Hubcaps Into Stunning Animal Sculptures

Must see, amazing pieces of art!

AesthesiaMag

hubcaps-recycling-art-upcycling-ptolemy-elrington-1hubcaps-recycling-art-upcycling-ptolemy-elrington-2hubcaps-recycling-art-upcycling-ptolemy-elrington-3hubcaps-recycling-art-upcycling-ptolemy-elrington-4hubcaps-recycling-art-upcycling-ptolemy-elrington-5MTvOtLRJhbV505YmxdoA_wolfhubcaps-recycling-art-upcycling-ptolemy-elrington-16hubcaps-recycling-art-upcycling-ptolemy-elrington-6hubcaps-recycling-art-upcycling-ptolemy-elrington-8hubcaps-recycling-art-upcycling-ptolemy-elrington-18hubcaps-recycling-art-upcycling-ptolemy-elrington-20hubcaps-recycling-art-upcycling-ptolemy-elrington-19hubcaps-recycling-art-upcycling-ptolemy-elrington-12hubcaps-recycling-art-upcycling-ptolemy-elrington-9hubcaps-recycling-art-upcycling-ptolemy-elrington-11hubcaps-recycling-art-upcycling-ptolemy-elrington-15hubcaps-recycling-art-upcycling-ptolemy-elrington-10hubcaps-recycling-art-upcycling-ptolemy-elrington-14hubcaps-recycling-art-upcycling-ptolemy-elrington-7hubcaps-recycling-art-upcycling-ptolemy-elrington-17hubcaps-recycling-art-upcycling-ptolemy-elrington-13

Artist Recycles Old Hubcaps Into Stunning Animal Sculptures

More info: hubcapcreature / Facebook

Those car enthusiasts out there are always looking for a way to integrate their love of everything automobile related into art, so for those who have been wracking their brains trying to figure out a way to put more car-themed decorations into their home, there is the art of forming lost hubcaps into gorgeous, sleek statues that can depict various animals. The artist in charge of this new and exciting artwork is Ptolemy Elrington, and he’s making himself into a household name already.

Throughout the past twelve years of his life, Elrington has dedicated himself to creating these sculptures, and it’s easy to see how he’s perfected the craft and is now able to make flawless designs of various animals that will make themselves at home in any car-lover’s home. One of the best characteristics is that…

View original post 90 more words

8 stvari koje radite pogrešno ukoliko volite životinje / 8 things you’re doing wrong if you love animals

For English Scroll Down 🙂

unnamed

1. Prva i najočiglednija stavka – jedete ih. U tom slučaju vi niste ljubitelj životinja već kućnih ljubimaca. Ali pošto je to jako opširna tema, posvetiću se njoj u nekom od narednih postova. Ipak, možete da pogledate o tome i na videu ispod:

 

2. Kupujete kućne ljubimce umesto da ih usvojite. Napolju postoji mnogo pasa i mačaka bez ikakvog sigurnog skloništa, a kamoli doma. Zašto podržavati odgajivačnice koje štancuju pse kao na traci zarad ličnog profita, kada ima toliko lutalica koje sanjaju da imaju svoj dom? Možda vam lutalica ne zvuči dovoljno atraktivno, ali verujte da će ona imati više ljubavi i zahvlanosti prema vama nego kupljeni pas.

3. Konzumirate kravlje mleko. Najpre, sama činjenica koja objašnjava dosta toga je ta da je veliki broj ljudi alergično na mleko. Takođe dosta njih nije tolerantno na laktozu. To je iz prostog razloga tako jer je priroda napravila sastav mleka koji je potreban govečetu da se zdravo razvije, a ne ljudima. Takođe, telići su odvojeni od svojih majki odmah po rođenju kako bi se sprečilo njihovo konzumiranje mleka – da više mleka ostane za prodaju. Nakon toga telići se vode u klanice. Zašto umesto toga ne probate ukusnija, zdravija i hranljivija mleka kao što su sojino, pirinčano i bademovo mleko?

 

4. Nosite krzno. Nažalost, životinje kao i ljudi, ne mogu da žive bez najvećeg organa na sebi, a to je koža. Tako da ukoliko želite da nosite krzno onda morate “ubiti” celu životinju ili nekoliko njih, a nekad čak i nekoliko desetina životinjica, u zavisnoti od veličine životinje i dužine krza. Postoje ogrome farme krzna gde se životinje drže u nehumanim uslovima celog života. Kavezi su im toliko mali da ne mogu ni da se okrenu, a način ubijanja je još suroviji – najčešće se krzno sa njih skida dok su još žive, pa one uginu ili u toku procesa od bolova ili nakon što se krzno skroz svuče sa njih i ostanu bez svoje kože.  Zato toplo preporučujem veštačka krzna koja sjajno izgledaju.

 

5. Koristite kozmetiku koja testira svoje proizvode na životinjama. Jedan od najtežih oblika zloostavljanja životinja jeste testiranje u laboratorijama. Životinje su podvrgnute izuzetno nehumanim načinima testiranja, gde najčešće i uginu sporo i bolno. Na internetu postoji mali milion video materijala iz laboratorija, ako imate hrabrosti trebalo bi da pogledate šta sve proživljavaju žiotinje tamo, kako bi shvatili značajnost biranja kozmetičkih brendova koji ne testiraju na životinjama. O tome koji brendovi testiraju na životinjama a koji ne, možete pogledati na videu ispod koji sam napravila pre izvesnog vremena.

6. Idete u Zoološki vrt. Životinje koje se drže u zarobljeništvu daleko od svog prirodnog staništa samo zarad ljudske zabave mi nikako ne ide u glavu, a pogotovo kako tako nešto može biti legalno? U većini slučajeva, zoološki vrtovi nemaju pogodnih uslova za život za te divlje životinje koje drže, a kamoli uslova sličnih njihovim prirodnima staništima. Uglavnom su kavezi premali, a bazeni sa vodom prljavi.

7. Idete u cirkus. Ovo je nešto približno zoološkom vrtu, ali je čak i gore. Mladunčad divljih životinja su nasilno odvojena od majki i još od ranog perioda njihovog života bivaju zlostavljana. Takođe se drže u malim kavezima i svakog dana su primorani da satima uče trikove za publiku, nasilničkim metodama – prebijanjem i korišćenjem struje. Ne razumem gde piše da jedan slon ili tigar treba da zna trikove? Kako je neko uopšte došao na tu ideju?

8. Slikate se sa egzotičnim životinjama. Ironično, ali uglavnom veliki ljubitelji životinja to rade. Ali da li su oni svesni šta se dešava sa tim životinjama pre nego što naprave tu glupu sliku? Drogiranje je samo jedna na listi stvari koje rade, kako bi životinja bila mirna za sliku. Za više o tome, napravila sam video prošle godine koji možete pogledati ispod:

 

Sigurna sam da postoji još dosta stvari, ali ovo su one koje se najčešće dešavaju i to od strane ljubitelja životinja. Trebalo bi da kritički razmislite o svakom koraku, da ne uzimate stvari zdravo za gotovo i ne pratite slepo šta ljudi oko vas rade. Vi imate moć da napravite promene, samo malo više razmišljanja ne bi bilo na odmet. 🙂

 

*8 things you are doing wrong if you love animals*

unnamed

1. Obviously, eating them. In that case you love pets, not animals. Because this is such a wide topic, I will dedicate one one of my future posts to it.

2. Buying pets instead of adopting. There are a lot of animals out there without home or a safe shelter. Why supporting breeders and overpopulation of dogs and cats when there’s plenty of them waiting for you? It may not be fancy enough, but it will be certainly more loving and grateful than the one you bought.

3. Consuming cow milk. First of all, the fact that explains a lot is that a lot of people are allergic to milk. Also a lot of them are intolerant to lactose. That is because all the ingredients in the cow’s milk are made for baby cow with all the nutritions made for it to live and survive, but not for humans. Also, calves are torn away from their mothers right after the birth so they would’t “waste” the milk that is supposed to be for sale. After that they go straight to slaughterhouse for veal. Why not try instead other tasty milks such as Soy, Rice and Almond milk.

4. Wearing fur. Unfortunately animals like humans, can’t live without their skin on, therefore if you want to wear fur then you need to kill the whole animal, or couple of them, sometimes dozens – depends on the size of the animal and the length of the fur. Animals at fur farm are kept in tiny cages where they can’t even turn, for their entire life, and are killed in beyond cruel ways such as skinning them alive. Faux furs are amazing and there will be one blog post about them!

5. Using brands that are tested on animals! One of the worst shapes of animal abuse is definitely the one in the laboratories. Animals are tortured until they die, and no animal will ever leave that laboratory alive. More about which brands are using animals for testings and which are not you can find in my video (which is by the way in Serbian language, but you’ll get the point with all the visuals) You can see it below:

6. Going to Zoo. Animals hold in captivity for human entertainment in order to see wild animals closer up bothers me – why is it even legal? In most of the cases that we could see on the internet, Zoos don’t even have good living conditions for the animals, not even close conditions to their natural habitats. The cages are too tiny and water tanks usually dirty. Free them all.

7. Going to Circus. This is something similar to Zoo, but even worse. Baby animals are torn apart from their mothers and since “childhood” abused, forced to learn tricks for hours each day and kept in tiny cages. Why the fuck should I see an elephant or a tiger doing tricks? How someone came up with that idea anyway?

8. Taking photos with exotic animals. Yes, this one is my favorite. Usually big animal lovers take those photos, which is completely ironic, but are they aware what happens to those animals before they take the freakin’ photo? Drugging them is one of the things in order to keep them calm for the photo. For more, of course, there is a video I made (and this video is luckily in English :)) You can see it bellow.

I am sure there are more things, but these are the most common surprisingly done by “big animal lovers”. You should have a critical approach for everything in life, not just take things for granted and “go with the flow” like other people around. You have the power to make changes, just a little bit more of thinking would be appreciated.

Why you should never consume palm oil again?

img_9149

 

There’s always a drama regarding palm oil consumption and in this post we will uncover why.

Palm oil isn’t unhealthy for human consumption, but it’s production is deadly for the environment and for our planet. Biggest plantations of palms are situated in Malaysia and Indonesia.

The question is why isn’t good to use palm oil?

Huge number of rain forests are slashed and burned in order to provide space for palm plantations. That is harmful in many ways –  firstly because of carbon-dioxide – we all know that trees are storages for carbon-dioxide and they are turning it into oxygen… So those huge areas that are producing oxygen are cut down at once and all the carbon that was trapped in the trees and in the ground is released to the atmosphere. Also, a lot of fertilizers and pesticides are used for palm oil plantations, which are polluting the ground and harming underground waters.

Second, it is harmful for the animals because rainforests are natural habitats for many species.

Most of the species are underaged species as Sumatran tiger, rhino, elephant, Sumatran orangutan, etc.  Most of the animals can’t survive in other areas, especially because they’re forced to move to smaller areas where they can come in contact with humans and become easier pray for hunters. During the mass clearings of forests a lot of animals are burnt alive.

There are associations that are helping all injured animals in these rainforests, and trust me – the images of injured animals are shocking.  (all links to the organizations will be at the end of this article).

Where can you find palm oil?

– Everywhere. Palm oil can literally be found everywhere – in food, cosmetics, makeup, cleaning supplies, etc. Restaurants are also using palm oil a lot because it is reusable. When I heard about palm oil issue, I went to my storage room and checked all the labels on the items and guess what..? More than 60% contained palm oil. So that is the answer why people are cutting huge areas of forests to make space for palm plantations. Basically, what I understood so far, everything that has creamy and consistent texture is most likely to contain palm oil.

Palm oil can be found under many different names, and these are the most common ones:

1. Elaeis guineensis
2. Etyl palmitate
3. Glyceryl
4. Hydrogenated palm glycerides
5. Octyl palmitate
6. Palm fruit oil
7. Palm kernel
8. Palm kernel oil
9. Palm stearine
10. Palmate
11. Palmitate
12. Palmitic acid
13. Palmitoyl oxostearamide
14. Palmitoyl tetrapeptide-3
15. Palmityl alcohol
16. Palmolein
17. Sodium kernelate
18. Sodium laureth sulfate
19. Sodium lauryl lactylate/sulphate
20. Sodium lauryl sulfate
21. Sodium palm kernelate
22. Stearate
23. Stearic acid
24. Vegetable fat
25. Vegetable oil

Also, on the labels of some products you can find certificates that indicate that they consist sustainable palm oil, or the producer is transferring from palm oil to another solution. These are the certificates:

 

 

So, what can we do? 

individually, not much. But if people would gather together the result could be positive. Firstly, we can try to reduce products that contain palm oil at least. Boycott is always a good option because as long as there is a demand, there would be an offer and the other way arround – if people boycott a particular product, producers will have to find better solution.

You can also write to the producer of your favourite product, it’s free and it is the smallest effort you can give, who knows – if they get enough emails from their clients, they might change something.

 

References and useful links: 

http://www.rainforest-alliance.org/issues/forests

https://www.rainforesttrust.org

http://wwf.panda.org/what_we_do/footprint/agriculture/palm_oil/environmental_impacts/

https://www.rainforest-rescue.org

 

 

Olimpijske Igre 2016 – “Zelena” poruka iz Rija

Krajem prošle nedelje, ceo svet bio je skoncentrisan na jedno mesto na planeti – Rio.

31. Olimpijske Igre zvanično su otvorene predivnom šarenom ceremonijom, gde smo mogli videti stotine sportista kako predstavljaju svoju zemlju.

Ali postoji jedna stvar koja je zapala za oko meni, kao i mnogim ljudima koji su pratili otvaranje, a to je – ekološka poruka domaćina.

U drugom delu otvaranja, gde su se u paradi predstavile sve zemlje (Parade of Nations), svi sportisti su sadili seme nade (Seed of hope), tako što su stavljali semenje brazilskih domaćih vrsta drveta u crne “ketridže” na velikim kulama od ogledala.

Biljke koje su nosila deca, koja su učestvovala u ceremoniji pored nosilaca zastave, bila je u stvari ista, koja će izrasti iz semena koje su sportiste posadile.

“U kule, koje su do pre par momenata simbolizovale urbanu klaustrofobiju, stavljene su semenke koje će prerasti u šumu sportista u delu Deodoro. To će biti zaveštanje Olimpijskih igara u Riju” – objašnjeno je na zvaničnom sajtu Olimpijade.

Mogli smo da vidimo da se na kraju drugog dela ceremonije vrhovi staklenih kula menjaju u zelenilo koje ocrtava pet olimpijskih krugova. Poruka je jasna, a ideja i kreativnost koja stoji iza svega je fascinantna. Na ovaj način sportisti ostavljaju svoj trag.

Ali to nije jedina poruka koja dolazi od Olimpijskih igara, jer ovaj događaj utiče mnogo više na očuvanje životne sredine nego što mislimo i što se o tome govori.

Snapseed(1)

Dakle šta Olimpijada čini na zaštiti životne sredine?

U današnje vreme, zaštita životne sredine je esencijalni deo modernih olimpijskih Igara. Broj ljudi koji učestvuje u ovom događaju je impresivan jer više od 100.000 učestvuje u kompletnoj realizaciji olimpijskih igara, bez posetilaca. Prema tome, misija očuvanja životne sredine u toku igara je prilično veliki izazov.

Oni vode računa i rade na usavršavanju u domenu energije, vode, upravljanja otpadom, efikasnog transporta i etičke nabavke.

Preduzimanje mera i svesnost zaštite okoline podrazumevaju tretiranje i čuvanje vode, upotrebu obnovljive energije, kvalitet vazduha i transport, protekciju zemljišta i ekosistema, ekološki dizajn i gradnju, pošumljavanje, biodiverzitet i upravljanje čvrstim otpadom.

Što se tiče transporta tokom igara, obezbeđen je prevoz najkraćim putem do odredišta, alternativnim vidovima energije, čime je obezbeđen najniži nivi zagađenja ugljendioksidom.

Takođe postoji i ekološki plan gradnje, u cilju smanjenja negativnog uticaja na okolinu. Ideja je bila da se umanji izgradnja novih objekata, tako što polovina već postoji, a druga se gradi na način da posle igara ima svoju upotrebu.

Drugi napori koju su preduzeti u cilju ekološke izgradnje su: kompaktni dizajni, upotreba recikliranih i obnovljivih izvora, smanjenje emisije ugljenika, racionalizacija potrošnje vode, poboljšanje energetske efikasnosti i očuvanje postojeće vegetacie. Takođe se upotrebljavaju sistemi za oporavak životne sredine za svaku oblast grada gde se igre održavaju.

Na kraju, za oduševljenje je kada važni događaji ili ljudi koriste svoj publicitet u dobre i korisne svrhe i promovišu nešto pozitivno. Ovaj događaj je sigurno poslao jaku poruku celoj planeti i upotrebio svoj publicitet u najboljem mogućem smislu.

Snapseed

Olympic Games Rio 2016 – Green message to the world

At the end of this week, the whole world was concentrated at one place on this planet – Rio de Janeiro.

Games of the 31st Olympiad were officially opened, followed by stunning colorful ceremony where we  have seen dozens of athletes representing their countries.

There is certainly one thing that came to my eye and to the eyes of the world – their sustainable message.

Athletes  who were participating in the Parade of Nations were planting “Seeds of Hope” by placing seeds of native trees of Brazil into the cartridges in the large mirror towers.

The plant that each kid was carrying beside the athletes who were holding the flags  was a mature version of trees that athletes planted.

“The towers which moments ago symbolized urban claustrophobia will house the seeds, which will grow into the Athletes’ Forest in the area of Deodoro. This will be Rio 2016’s legacy,” the official website of the Olympics explained.

We could see at the end of the Parade of Nations, the top of the towers were rearranged into five Olympic rings. The message is clear and the idea and creativity behind that is stunning! This way all the athletes could leave their mark behind.

But that is not the whole message coming from the Olympic Games, this event is doing much more for the environment than we think and than it has been told.

Snapseed

So what do the Olympics do for the environment?

Nowadays sustainability is an essential part of modern Olympic Games.  The number of people who participate into making the event is impressive since there is more than 100.000 people involved in delivering the Games, without the visitors expected. So the sustainable mission of the Olympic Games is quite challenging. They take care and work on improvements in energy, water, waste management, more efficient transport and ethical supply chains.

Their environmental awareness include water treatment and conservation, use of renewable energy, air quality and transportation, protection of soils and ecosystems, sustainable design and construction, reforestation, biodiversity and solid waste management.

In terms of transportation during the Games in order to manage carbon footprint, several kinds of public transportation are provided, clean fuels and the shortest routes are being used.

There was also a sustainable plan for construction in order to minimize environmental impacts.

The idea was to minimize constructions of new venues so half of the venues that are used already exist, and the other half is constructed in a way so that they can be moved around and reused after the Games. Other efforts of sustainable construction that are undertaken are making compact designs, using recycled or renewable sources, reducing carbon emissions, rationalizing use of water, improving energy efficiency, minimizing removal and transplantation, preserving existing patches of vegetation, etc.  Also environmental recovery systems are used for each area where the Games are held, as well as monitoring air, water and noise pollution.

Finally, it amazes me when famous events or  people use their publicity in the right way – promoting something healthy. This event surely sent a very strong message to the whole world and used their publicity in the most appropriate way.

Snapseed(1)

Additional links and sources to find out more about the sustainable plan of the Olympics 2016:

 

https://www.olympic.org/sustainability

Click to access Plano_Gestao_Sustentabilidade_EN.pdf

http://www.unep.org/NewsCentre/default.aspx?DocumentID=2725&ArticleID=9595